Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü Resim

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan Cendere köprüsü 1900 yıldır doğa ve insan tahribatına direnerek varlığını sürdürmektedir. Son yıllara kadar ağır araç trafiğine hizmet veren tarihi köprü yaya trafiğine açıktır. Eski adıyla CHABİNAS olan şimdi adıyla Cendere suyu üzerinde bulunan köprü İ.S.. 1 yy. Sonlarında Samsat’ta karargah kurmuş olan 16.Roma Lejyonu Septimius Severus tarafından inşa edilmiştir.

Septimius Severus bu muhteşem köprüyü ailesi onura inşa ederek, giriş ve çıkışlarda yer alan sütünleri ; güneydekiler sağda bulunan sütünü kendi adına,karşısındaki sütünü eşi ve askerlerin annesi olarak anılan Jullia Domna onuruna, kuzeydeki ve halen yerinde duran sütünü büyük oğlu Caracalla onuruna karşısındaki ve Caracalla tarafından ortadan kaldırılan sütünü küçük oğlu Geta onuruna diktirmiştir. Caracalla’nın taht kavgası sonucu kardeşi Getayı ortadan kaldırması ile bu sütünda kaldırılmıştir.

Köprü kemeri 92 adet taş blokun üst üste bindirilmesi ile hiç çimento kullanılmadan inşa edilmiştir. Deprem ve yer sarsıntılarına karşı köprü ve sütunlara esneklik payı sağlanmıştır. Köprü üzerindeki sütünler üzerinde bulunan kitabelerle süslenmiş ,köprünün tarihi ve yapılışı hakkında bilgi vermektedir. Aynı şekilde köprü giriş ve çıkışlarında bulunan kitabelerde bu bilgileri vermektedir. Köprünün su seviyesinden yüksekliği 17.85 metre, uzunluğu 117.50 metre, iki sütün arası 5.30 metre iç orta kısım 4.90 metre, köprünün eni 7.80 metredir. Sütünlar yedi adet blok taştan yapılmış yüksekliği 5.95 metredir. Tarihi Cendere –Roma Köprüsü 1951 ve 1997’ lerde iki kez restorasyon görmüştür.

Benzer İçerikler

PROJE DETAYLARI
Gün Batımı Uzun Nemrut Turları

Hareket:13.00
Güzergâh: 
Kâhta’dan hareket sırasıyla ören yerlerinin ziyareti, ; Karakuş Tepesi , Cendere Köprüsü, Eski Kahta Kalesi , Selçuk Köprüsü ve Arsemia gezildikten sonra Nemrut Dağı Gün Batımı...
Devamını Oku

PROJE DETAYLARI
Karakuş Tepesi

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan Nemrut Dağı Milli Park giriş noktasında yer alan Kommagene’lilerin kraliçelerine ait Anıt Mezar yöre halkı tarafından sütün üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı Karakuş olarak adlandırılmaktadır. Karak...
Devamını Oku

PROJE DETAYLARI
Günbatımı Kısa Nemrut Turları

Hareket: 14.30
Güzergâh: 
Kâhta’dan direk Nemrut Dağına doğru hareket Nemrut dağında Doğu terası, Batı Terası ve Kuzey teraslarının gezilmesi Gün Batımının izlenmesi ve Kâhta’ya dönüş. 
Dönü�...
Devamını Oku